Aranykavics Horgásztanya és Apartmanház
menü
képek

 
 

 

cimer

Hernádszurdok község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az északi országhatártól alig 10 km-re (Tornyosnémeti határátkelő Szlovákiába), Miskolctól 60 km-re található. A kis település a 3. számú főközlekedési úton közelíthető meg, vasútállomása van.
Délen a Hernád folyó, nyugaton akácerdő övezte területen fekszik a 100 házból álló, alig 200 lakosú falucska. A szép házak, a nagy kertek a régi idők gazdaságára utalnak.
Egy korábbi feljegyzés 1557-ben a Hernád által hajtott "liszt malmot" említ, ami a gabonatermelésre utal. A község címerében megtalálható a honfoglalás kori Aba nemzetség jelképe, mely a helység földrajzi hovatartozására utal. A múlt századokban több jómódú földbirtokos lakta a vidéket. A régebbi időkben inkább református lakta település volt. Szép temploma van, melyet holland segítséggel újít fel a gyülekezet.
A terület kiválóan alkalmas kirándulásra, sátorozásra, kitűnő horgász terület és vízitúrák kiinduló állomásaként is érdemes számba venni. A vadásztársaságok vadgazdálkodásuk során a vaddisznó-,őz és szarvasállományt gazdagítják.

h3 h2 h1